NOUL Canon EOS R5 C aparat foto sau camera de cinema?

canon eos R5 C

Noul Canon EOS R5 C

camera fără oglindă full-frame care este un adevărat hibrid!

Se zvoneste ca prin intermediul noului Canon EOS R5 C linia de diferentiere dintre fotografie si cinematografie a disparut complet!

Tehnologia camerei a evoluat cu pasi repezi în ultimii ani. RED a popularizat înregistrarea 8K, iar mulți producători de camere au urmat rapid exemplul cu opțiuni economice. Camerele fără oglindă au început să preia rapid controlul, iar apoi Canon și-a oprit camera DSLR de vârf pentru a impulsiona evoluția.

Cu toate acestea, granița dintre fotografie și video a rămas distinctă, chiar dacă a fost puțin neclară. În timp ce camerele puternice DSLR și fără oglindă puteau filma videoclipuri de înaltă calitate, acestea erau încă centrate pe fotografie, lăsând camerele cinematografice dedicate să facă ceea ce fac cel mai bine.

Ei bine, nu azi. Cu noul Canon EOS R5 C compatibil 8K, acea linie neclară a fost în sfârșit ștearsă!

 

canon eos r5c front

Noua cameră de la Canon nu este prima cameră hibridă – cu toții ar trebui să ne amintim de Sigma FP cu opțiunile sale dedicate atât pentru fotografi, cât și pentru cameramani. Dar Canon a făcut un pas uriaș în crearea unei camere care este atât ergonomic distinctă, cât și bogată în funcții pentru ambele tabere de utilizatori.

În exterior, se pare că Canon nu a tăiat colțuri atunci când a dezvoltat această piesă de echipament. Utilizatorii vor vedea forma familiară a corpului Canon R5 combinată cu Canon C70, care a fost lansat în 2020.

Un comutator dedicat deasupra camerei schimbă între modul foto și modul video. Acest lucru modifică funcția internă, sistemul de meniuri, citirile și chiar sistemul de operare, setându-le fie pentru fotografie, fie pentru cinematografie. Potrivit Canon, setul de caracteristici și funcționalitatea vor fi aproape identice cu R5 atunci când sunteți în modul foto.

Pentru cei care doresc să cunoască specificațiile, iată o listă pe scurt

 • 45 megapixel CMOS Full Frame sensor w/ 3:2 aspect ratio
 • Compatible with Dual Pixel CMOS AF (First EOS C to have Eye Detection)
 • Non-detachable Low Pass Filter
 • Mechanical and Electronic Shutter
 • RF Mount and adaptable to EF Line and to PL Mount with anamorphic support
 • Active Cooling System for unlimited recording time using Canon approved media
 • True Video Scopes – WFM, False Color, and Aspect Ratio Markers
 • Image Formats: JPEG, HEIF, RAW (CR3, 14-bit RAW format), C-RAW (Canon original);
 • Movies: ALL-I, IPB, RAW
 • Full Frame 8K (8192×4320) video recording up to 60P in 12-bit Cinema RAW Light
 • Super35 5.9K (5952×3140) video recording up to 60P in 12-bit Cinema RAW Light
 • Super16 2.9K (2976×1570) video recording up to 120P in 12-bit Cinema RAW Light
 • Full Frame 4K video recording up to 120P in 4:2:2 10-bit XF-AVC and 60P in MP4
 • Full Range from 1 to 120 FPS for over and undercranking
 • Support for simultaneous recording of any combination of RAW/C-RAW and JPEG/HEIF
 • Support for CFexpress and SD Cards
 • Canon Log 3, HLG/PQ, and Standard EOS C Offerings
 • HDMI Micro Type D RAW output up to 8K 30P with Atomos Ninja V+
 • Dedicated DIN 1.0/2.3 Timecode Port
 • No IBIS
 • Optical IS support with RF and EF lenses equipped with Image Stabilization
 • OLED color electronic viewfinder w/ approx. 5.76 million dots resolution
 • Supports the Canon 5.2mm Dual Fish Eye Lens
 • Multi-Function Shoe Compatible with EOS R5 accessories
 • Built-in Wifi
 • Runs on LP-E6N and LP-E6 batteries
 • Normal ISO range 100–51200 (in 1/3- or 1-stop increments)
 • Expanded ISO range (L: equivalent to ISO 50, H: 102400)
 • Shipping March 2022
 • Approximate Price: $4,499.00

canon eos r5c top view

Dacă credeți că aceasta este o listă lungă, există mult mai mult la această cameră. Sunt incluse și lucruri simple, cum ar fi o lumină de contorizare și un ecran rabatabil.

Patina multifuncțională acceptă adaptorul Tascam XLR, adaptorul pentru microfon CA-XLR2d-C și oferă “phantom-power” dacă vă lipsesc bateriile AA de care are nevoie Tascam. Există și compatibilitate cu blițurile Canon Speedlite, ceea ce înseamnă că puteți lua această cameră de cinema și vă simțiți complet ca acasă în lumea fotografiei.

R5 C cântărește aproape 1kg numai pentru corp, ceea ce îl face o soluție solidă pentru operatorii de gimbal și drone.

Numai din setul de caracteristici, se pare că această cameră bifează toate casuțele atât pentru fotografi, cât și pentru cineaști. Dar, lăsând la o parte multitudinea de funcții, Canon EOS R5 C va începe cu câteva probleme.

Sunt rele? Nu chiar. Vă vor împiedica aceste probleme să cumpărați camera? Să continuăm să citim.

Problemele lui Canon EOS R5 C

Dacă ești îngrijorat de supraîncălzirea acestei camere sau de limitarea timpilor de înregistrare, stai fără griji. Cu un sistem de răcire activ, toate problemele avute de camerele Canon 8K anterioare au dispărut.

Dar puterea va fi o problemă cu această cameră, mai ales dacă utilizați bateriile LP-E6 mai vechi. Cei 7,2 volți nu sunt suficienti pentru a rula tot ce are de oferit R5 C dacă maximizați toate setările.

Canon afirmă că atunci când înregistrați în profilul Cinema RAW sau cu rate de cadre ridicate, vor exista cazuri în care bateriile mici nu vor avea suficientă putere pentru a alimenta montura obiectivului.

Ce inseamna asta? Ei bine, dacă adaptezi sticla EF sau folosești lentile RF native cu motoare de focalizare interne și control IRIS, nici nu le vei putea folosi. Fără putere, fără focalizare și control al diafragmei.canon eos r5c power brick

Cu toate acestea, există soluții de la terți, iar Canon oferă propriile solutii de putere. Dar asta pare un bandaj contraproductiv. Adăugarea mai multor echipamente la această mică cameră contravine conceptului său de design compact. Puteți utiliza oricând lentile manuale sau puteți utiliza o opțiune de înregistrare care nu este atât de obositoare. Dar veți pierde caracteristicile robuste de focalizare automată. Puteți folosi noul LP-E6N și nu veți avea probleme, dar operatorii care speră să folosească bateriile pe care le dețin deja au ghinion.

De asemenea, nu există stabilizare internă a imaginii sau IBIS. Acest lucru se datorează în mare parte amprentei mici a camerei, dar utilizatorii care depind de ea ar putea găsi că aceasta este o problemă. Sigur, puteți obține lentile cu stabilizare încorporată, dar atunci trebuie să vă faceți griji cu privire la problema de putere.

În cele din urmă, datorită designului portului de “time code” al corpului R5 C, unele cabluri pot fi dificil de îndepărtat odată atașate. Canon a menționat în mod special despre cablurile de la Blackmagic Design care se pot bloca. Ei recomandă utilizarea cablurilor de la Canare care au manșoane DIN 1.0/2.3 mai lungi. Nu sunt atât de scumpe, dar dacă aveți deja cabluri Blackmagic, este un mic inconvenient care trebuia menționat.

Chiar dacă toate aceste probleme vă lovesc pe toți odată, va fi doar un mic obstacol de depășit. Dar ele sunt încă obstacole enervante chiar de la lansare, iar pentru o cameră care încearcă să schimbe lucrurile, este un început dificil.

Pentru cine este destinată EOS R5 C?

Sincer, probabil pentru toată lumea. Dacă setul de caracteristici de la această cameră se ridică la înălțimea hype-ului, Canon a creat o cameră care poate face totul. Operă narativă? Lucru sigur. Fotografie de studio? Da. Pune chestia aia pe un stabilizator sau pe o dronă și pleci la treabă. Literal, R5 C se va simți chiar ca acasă în munca corporativă, sportivă și documentară. Atât în modul foto, cât și în modul video.

Canon a pus insigna roșie C pe R5 C, ceea ce face ca această cameră să facă parte din linia sa de cinema. Dar cu un set atât de bogat de funcții pentru fotografie, este într-adevăr o cameră de cinema? Mai exista vreo diferenta?

Nu, nu chiar. Canon EOS R5 C trăiește confortabil în ambele lumi.canon eos r5c rear view side

Dar excelează în ambele? Va trebui să aflăm când punem mâna pe ea!

Dacă ești un shooter hibrid și cauți un upgrade, atunci R5 C va fi cu siguranță pe lista ta scurtă. Dar utilizatorii ar trebui să testeze camera sau să aștepte revizuirea noastră asupra modelului de producție complet înainte de a dedica acest echipament în fluxurile lor de lucru.

Indiferent ce înseamnă R5 C pentru utilizatori, este clar că camerele nu mai sunt pentru o singură sarcină dedicată.

Dacă incă nu ești decis despre achiziția unei camere, noi avem un ghid pentru tine CLICK AICI