Ghid de achizitie DSLR – prima ta camera de filmat

    Bine v-am gasit, numele meu este Victor si am 6 ani de cand am inceput in aceasta lume frumoasa a videografiei iar astazi as vrea sa vorbim despre camere si cum ne alegem prima camera la inceput de drum.

     Intai de toate as vrea sa va puneti cateva intrebari:

-Ce este mai important pentru voi: videografia sau fotografia?

-Ce anume v-ar pasiona  sa faceti daca ati avea o camera in mana?

-Vedeti acest domeniu mai mult ca pe un hobby sau va doriti sa se transforme in meserie?

  Dupa ce raspundeti la aceste intrebari veti avea un punct de pornire in drumul spre achizitionarea primului aparat. Trebuie sa tineti cont insa, ca tehnica nu este tot. Cel mai important este sa studiati domeniul: fie ca este vorba de fotografie sau film. Exercitii de creativitate, incadratura si artificii tehnice pot fi facute cu telefonul, lucrul care ne aduce la prima recomandare:

  1. Din punctul meu de vedere, cea mai buna camera este mereu cea pe care o ai la tine si cel mai probabil aceea va fi telefonul. Important este sa tineti minte ca o camera nu va transforma in profesionisti.

Puteti incepe sa va jucati cu telefonul, sa vedeti daca va place si daca va pasioneaza domeniul atat de mult incat sa investiti in tehnica. Nu camera iti da tie valoare ca si cameraman, ci invers.

  1. Daca vorbim despre un buget relativ mic, si anume 2000 de lei, ar trebui sa stiti raspunsul la una dintre intrebarile de mai sus  “-ce anume v-ar pasiona sa faceti daca ati avea o camera in mana? “, de exemplu: daca vreti sa filmati sporturi, va plimbati cu bicicleta sau cu skateboardul etc. si doriti sa captati momentele acelea, sa faceti un montaj dragut si sa il aruncati pe YouTube: un GoPro cu cateva accesorii specifice sportului pe care il practicati este tot ceea ce va trebuie. Nu este nevoie de ultimul model, iar piata second-hand va sta la dispozitie.

    Daca in schimb ati vrea sa mergeti pe film cinematic, aici trebuie sa luati mai multe lucruri in considerare si anume: sunetul este mai important decat imaginea, deci este de preferat sa investiti in microfoane si recordere externe, iar mare parte din buget ar trebui directionat acolo.

Apoi intervine stabilizarea: orice forma de stabilizare este importanta, fie ca investiti intr un trepied (ce e drept de slaba calitate) sau un gimbal micut. Daca reusiti sa strecurati si niste surse de lumina (dedeman, brico depot, practiker, ikea etc) o sa fiti castigati. Probabil va spuneti acum: pai bine dar nu a recomandat nicio camera. Asta va ziceam si mai sus, telefonul este cel mai bun prieten al tau cand este vorba de buget atat de restrans.

    Daca totusi va incapatanati, si vreti sa folositi toti banii pentru o camera, va trebui sa va orientati pe piata second hand la un canon 700d de exemplu.

  1. Haideti sa ridicam bugetul de data aceasta la 4000 de lei unde deja putem vorbi de camere noi ok, dar si camere second si bune. Puteti incerca aici si videografia de nunta sau documentar. Orice camera luati in bugetul acesta: sony, canon sau panasonic daca o puneti pe un monopied ar trebui sa puteti filma un eveniment fara probleme. Recomandarile mele sunt urmatoarele: sony a6300 sau a6000 cu obiective Samyang fixe second hand, canon 80D, la fel cu obiective Samyang sau Panasonic gh4.

      4.Vorbim acum despre un buget de 8000 de lei, care de altfel va fi si ultimul buget despre care vom vorbi deoarece cine este dispus sa plateasca mai mult deja are ceva experienta si isi poate face o idee singur despre ce camera se potriveste pt stilul sau de filmare.

    Revenind la bugetul nostru de 8000 de lei, va puteti crea un kit de filmare serios in acesti bani, iar alegerea mea este urmatoarea: sony a6500 cu un obiectiv 18-105 f4 cu un filtru ND variabil, stabilizat pe un DJI Ronin M sau S (mai sunt variante de la Feiyu Tech sau Zhiyun, orice gimbal isi va face treaba deoarece camera este mica si usoara dar foarte capabila), un trepied Manfrotto, Miliboo sau Benro, un kit de panouri led pentru lumina, un recorder extern pentru backup audio si esti gata de actiune!

    Probabil ati observat ca inclin mult spre piata second hand, lucru care, la inceput de drum, poate reprezenta un mare avantaj. In acest domeniu, oamenii sunt foarte atenti cu sculele pe care le folosesc deoarece munca lor depinde de ele. In general sunt oameni seriosi care pun suflet in arta lor, motiv pentru care poti gasi aparatura profesionista buna la preturi mult mai mici decat a costat noua.

    Eu am inceput cu un canon 550D stabilizat pe o replica de glidecam hd2000 (old stuff I know) si am avut acest setup timp de 3 ani si am invatat sa scot o imagine foarte ok pentru din acea camera.

    In concluzie, nu tehnica iti da valoare, este fix invers. Lucreaza cu ce ai si investeste cat mai putin cand esti la inceput de drum, gaseste solutii alternative si fii gata sa improvizezi mereu. Insa cel mai important: fii creativ, informeaza te, invata si practica ceea ce ai invatat!

    Eu am fost Victor, si pana data viitoare faceti un exercitiu cu telefonul: un clip de 1 minut cu orice tema doriti, dupa ce il urcati pe youtube puteti lasa in comentarii adresa catre filmulet iar noi  vom selecta 2 sau 3 si le vom expune pe site.

3 thoughts on “Ghid de achizitie DSLR – prima ta camera de filmat

  1. Sfaturi extrem de utile. Eram convinsa ca rezultatul depinde exclusiv si in primul rand de nivelul tehnic al aparaturii . Citind articolul dvs. am inteles ca depinde de pasiunea si de pregatirea tehnica a operatorului inainte de calitatea aparaturii. Multumesc.

    1. Asa este, conteaza foarte mult pregatirea in domeniu inainte de orice camera scumpa. Multumim pentru suport!

Comments are closed.